Autopalparea sânilor. Semne care ar trebui să mă îngrijoreze.

  1. Ce este autopalparea sânilor?

Autopalparea sânilor reprezintă o tehnică prin care se pot depista schimbări privind starea de sănătate a sânilor, cum ar fi apariția unor noduli, umflături, modificări ale pielii, care pot constitui uneori semne timpurii ale cancerului de sân. Deși marea majoritate a nodulilor („gâlmelor” sau umflăturilor) sunt de natură benignă (nu pun în pericol sănătatea), este recomandată autopalparea regulată a sânilor, completată cu ecografie mamară sau mamografie și eventual consult ginecologic pentru a stabili cauza modificărilor și planul de tratament sau de urmărire.

  1. Cum se efectuează autopalparea sânilor?

Înainte de palpare, începeți prin a vă privi sânii într-o oglindă după ce v-ați dezbrăcat până la brâu,  într-o încăpere care este bine iluminată. Trebuie să identificați schimbări nou-apărute privind mărimea sânilor, forma lor, inclusiv diferențe de formă sau dimensiune între cei doi sâni (cu mențiunea că mici diferențe există la majoritatea femeilor și nu trebuie să vă alarmeze).

Conturul sânilor trebuie să fie uniform, regulat, să nu existe excrescențe sau umflături. Urmăriți și modificări ale pielii sânului: gropițe, încrețire, roșeață, aspect de „coajă de lămâie/portocală”. Începeți cu brațele pe lângă corp, examinați sânii, apoi puneți mâinile în șolduri, reluați procedura, și, în final, cu mâinile după cap și corpul ușor aplecat în față, priviți sânii din nou.

Continuați examinând mamelonul (sfârcul), care nu trebuie să fie retractat sau înfundat și, în afara perioadei de alăptare, nu trebuie să prezinte scurgeri sau secreții. Prindeți mamelonul între degetul mare și arătător, strângeți ușor și trageți în afară pentru a verifica dacă nu există scurgeri. Repetați procedura și pentru sânul de pe partea opusă.

Pentru palparea propriu-zisă împreunați degetele arătător, mijlociu și inelar, și, cu degetele întinse, folosiți vârful acestora pentru a apăsa sânul. Nu trebuie să apăsați foarte tare, dar trebuie să aplicați suficientă presiune pentru a simți și modificări localizate mai în profunzime. Sânul trebuie palpat cu răbdare și meticulozitate, pentru a nu exista leziuni care să treacă neobservate.

Puteți folosi mișcări radiare (dinspre mamelon înspre periferia sânului), concentrice (porniți dintr-un punct și palpați într-un cerc în jurul sânului, revenind în punctul din care ați plecat), sau de sus în jos. Indiferent de metoda folosită, important este să nu lăsați nicio zonă a sânului neexaminată.

Sursa: http://www.seximus.ro/articole/autoexaminare_sani.php

Nu uitați să palpați șanțul de sub sân, eventual ridicând sânul cu cealaltă mână. În final, palpați și axila (subrațul), ținând brațul întins orizontal la înălțimea umărului, urmărind prezența unor noduli sau umflături (ganglioni).

Palparea sânului se realizează inițial stând în picioare, cu o mână așezată după cap, apoi întinsă pe pat, cu o pernă sub umărul de pe aceeași parte cu sânul pe care îl palpați. Vă puteți palpa și la duș, sau folosind o cremă, pentru a ușura alunecarea dintre degete și piele.

 

Sursa: https://www.worldwidebreastcancer.org/ 

  1. Când trebuie să mă autopalpez?

Ghidurile de specialitate recomandă autopalparea sânilor o dată pe lună, începând cu vârsta de 20 de ani. În acest fel, orice modificare nouă va fi descoperită într-un stadiu incipient, cu un prognostic favorabil. Nu numai că vă veți forma un obicei de a vă autopalpa sânii, dar în timp veți cunoaște intim forma, conturul, consistența sânilor dumneavoastră, astfel încât vă va fi mai ușoară depistarea unei leziuni noi. Înainte de menopauză, ar trebui să vă examinați 3-5 zile după finalizarea menstruației. După menopauză, efectuați autopalparea lunar, în aceeași zi (prima zi a lunii, ziua dumneavoastră de naștere, etc.).

  1. Care sunt modificările sânului care apar în mod normal pe parcursul ciclului?

Pe parcursul fiecărui ciclu menstrual de 28 de zile există fluctuații ale nivelului de hormoni produși de către ovar, cei mai importanți fiind estrogenul și progesteronul. Estrogenul este secretat în prima jumătate a ciclului menstrual și stimulează dezvoltarea ductelor galactofore, o rețea de canale ramificate prin care laptele este exteriorizat la nivelul mamelonului. În a doua jumătate a ciclului predomină secreția de progesteron, care favorizează formarea unor noi glande cu rol în producerea laptelui. Acești doi hormoni sunt responsabili de senzația de creștere a tensiunii sânilor și de sensibilitatea sau durerea resimțită în perioada de dinaintea menstruației. În timpul menstruației, multe femei au observat modificări în textura sânilor, aceștia putând avea o consistență mai nodulară, existând zone mai dure și zone mai moi. Zonele de consistență crescută reprezintă glande mamare care au crescut în dimensiuni sub influența hormonală, în vederea unei posibile sarcini. După menstruație, sânii revin la dimensiuni normale, aceasta fiind perioada optimă pentru autopalpare.

  1. Care sunt semnele de îngrijorare?

În această imagine sunt prezentate principalele semne de alarmă care pot fi descoperite în timpul autopalpării:

Sursa: https://www.worldwidebreastcancer.org/

  1. Care sunt modificările normale ale sânului odată cu înaintarea în vârstă?

Odată cu instalarea menopauzei scade nivelul hormonilor, cu reducerea numărului și dimensiunii glandelor mamare, creșterea cantității de grăsime, deshidratarea și reducerea elasticității țesutului de susținere a sânului. Aceste modificări fac ca sânul să își piardă forma lui rotundă și să aibă o poziție mai joasă.

  1. Ce pot face dacă am o modificare la nivelul sânului?

Deoarece orice schimbare este un semnal de alarmă, vă recomandăm să vă adresați unui medic radiolog, ginecolog sau endocrinolog pentru un consult de specialitate. Acesta va hotărî dacă modificarea constituie sau nu un motiv de îngrijorare și va recomanda efectuarea unor investigații specifice – ecografie mamară, mamografie, analize de sânge și eventual puncție mamară. Acestea vor stabili dacă leziunea/leziunile sunt benigne (fără risc) sau maligne (cancer).

Dr. Attila Tamas-Szora

 

Doctor Teodora Dreve

Radiologie și Imagistică Medicală

Doctor Attila Tamas-Szora

Radiologie și Imagistică Medicală