Ce ar trebui să știi despre glicemie?

Ce este glicemia?

Glucoza este cel mai importat glucid din organism, fiind folosită de toate celulele corpului.  Prin alimentație trebuie să îi asigurăm organismului toate elementele nutritive pentru o bună funcționare și dezvoltare. În procesul de digestie glucidele sunt descompuse în particule foarte mici, care sunt transportate de sânge până la nivelul celulelor, unde sunt consumate.

Glicemia este reprezentată de cantitatea de glucoză care circulă prin sânge.

Valorile normale ale glicemiei

Conform ghidurilor ADA (American Diabetes Association)

• 70 – 99: normal
• 100 – 125: glicemie bazală modificată
• >125: diabet zaharat

Cum se poate afla valoarea glicemiei?

  1. Glicemia se poate verifica foarte ușor prin recoltarea de sânge venos, în cadrul unui laborator de analize medicale. Acest lucru trebuie să se facă dimineața, pe nemâncate, după o pauză alimentară de cel puțin 8 ore și înainte de a administra tratamentul de diabet, acolo unde este cazul.
  2. Există și glucometre, aparate portabile care se pot folosi pentru verificarea glicemiei chiar de către pacient, prin recoltarea unei picături de sânge de la nivelul degetului. Acestea sunt utile pentru orientarea evoluției glicemiei la pacienții cu diabet.

Pentru stabilirea unui diagnostic este necesară recoltarea glicemiei din venă.

Ce se întâmplă dacă glicemia este prea mare?

  • Daca glicemia este între 100-125mg/dl, se ridică suspiciunea de diabet zaharat.
  • Daca glicemia este >126mg/dl, se confimă diagnosticul de diabet zaharat.

Dacă glicemia este constant crescută peste valorile normale, în timp, pot fi afectate toate țesuturile organismului nervi, ochi, rinichi, vase de sânge, inimă etc., ducând la instalarea complicațiilor cronice ale diabetului.

Ce se întâmplă dacă glicemia este prea scăzută?

Dacă glicemia scade <70mg/dl, apar semnale ale organismul care ne avertizează că trebuie să ne alimentăm cu produse care contin hidrați de carbon, pentru a crește nivelul zahărului din sânge. Aceste semnale pot fi senzația de foame, transpirații, tremurături ale corpului, palpitații, amorțeli, durere de cap, incapacitate de concentrare, iritabilitate, anxietate, depresie, agitație, tulburări de vorbire, amnezie (uitare), stare de slăbiciune, durere de cap, nervozitate, paloare, tulburări de vedere, confuzie, delir, convulsii, comă. Acestea din urmă apar dacă glicemia scade periculos de mult, sub 50mg/dl.

La un interval mai mare, de ordinul orelor, de la ultima masă scade și mai mult nivelul de zahăr din sânge, atunci organismul începe să producă energie din alte surse, rezerve (de la nivelul ficatului, rinichiului, mușchiului, să desfacă depozitele de grăsimi acumulate) pentru a putea prelua buna funcționare a organismului.

Nivelul zahărului din sânge este un parametru foarte important pentru organism. Scăderea sau creșterea în afara intervalului normal, trebuie să ne atragă atenția. Controlați anual valoarea glicemiei pentru a vă asigura că sunteți bine.

Doctor Teodora Tamas-Szora

Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice