- 14 august 2023
- Pediatrie
Refluxul gastro-esofagian se manifestă prin întoarcerea (refluarea) conținutului stomacului înspre esofag.
Acesta poate fi urmat de regurgitații, adică apariția de cantități mici de lapte, ce se scurg din gură imediat după alimentație. Acest eveniment se poate petrece chiar dacă bebelușul este ținut drept, pe umăr, după masă, iar uneori cei mici vor sughița.
În majoritatea situațiilor este vorba de un reflux fiziologic, un fenomen ce are loc în mod normal în primele 3 luni de viață și se rezolvă pe măsură ce copilul crește. Mai mult de jumătate dintre bebelușii sănătoși prezinta simptome ușoare de reflux în primele 3 luni de viață.
Când este refluxul gastro-esofagian o boală şi sunt indicate investigaţii?
Atunci când:
- Este însoțit de vărsături ample, în ”jet” (la distanţă), frecvente, în cantitate mare, uneori chiar și pe nas
- Bebelușul refuză să mănânce și prezintă agitație marcată, plâns excesiv
- Copilul nu mai ia în greutate sau începe să slăbească
- Refluxul gastroesofagian patologic poate avea şi manifestări respiratorii pe lângă cele digestive sau uneori doar manifestări respiratorii; de aceea uneori, bebeluşii care au frecvente bronşiolite sau pneumonii (infecții ale plămânilor), răguşeală sau tuse peristentă, în special nocturnă, sunt investigaţi de către medic şi pentru un posibil reflux gastroesofagian
Care sunt cauzele refluxului gastro-esofagian?
După ingestia de alimente, acestea trec din gură în esofag, apoi stomac și intestin. La joncțiunea dintre esofag și stomac există un sfincter (mușchi cu rol de ,,supapă’’), ce se contractă periodic și nu permite în mod normal refluarea conținutului gastric în esofag, favorizând eliminarea lui în mod fiziologic în intestin.
Se pare că la copilașii cu boală de reflux acest sfincter e mai ”relaxat”, nu funcționează corespunzător și în momentele respective, este posibilă refluarea alimentelor. De cele mai multe ori, această anomalie se rezolvă spontan, cu vârsta; în cazurile severe însă, necesită temporar şi tratament medicamentos.
Diagnosticul bolii de reflux gastro-esofagian
Diagnosticul este suspectat de medicul pediatru, pe baza simptomelor prezentate de copil (cele descrise mai sus). Doar prezenţa regurgitărilor, chiar dacă acestea sunt frecvente, în absenţa altor simptome, nu reprezintă o indicaţie de investigaţie sau de tratament.
Pentru diagnosticul refluxului se folosesc diverse metode – la unele s-a renunţat, pentru că şi-au dovedit în timp lipsa de acurateţe (examinările radiologice, cu bariu), altele sunt destul de invazive, neplăcute sau dureroase pentru pacient şi se fac doar în anumite cazuri, mai severe sau care nu răspund la tratament şi prezintă complicaţii (examinări endoscopice).
O metodă frecvent utilizată pentru diagnosticul refluxului gastro-esofagian, în special la sugar, este ecografia. Aceasta este o metodă eficientă, de mare acuratețe, neiradiantă, prin intermediul căreia se poate stabili cu certitudine diagnosticul. Este indicată în principiu la sugar şi pacienţi până la vârsta de 3 ani.
Cu ajutorul acesteia se poate vizualiza în mod direct stomacul și porțiunea terminală a esofagului și se poate pune în evidență refluxul. De asemenea ecografia permite excluderea altor afecțiuni care pot mima o boală de reflux.
Cum ne pregătim pentru ecografia de reflux gastro-esofagian?
Ecografia efectuată pentru diagnosticul refluxului este diferită de o ecografie abdominală normală, prin faptul că necesită anumite condiţii de examinare. De aceea medicul care indică examinarea şi părinţii copilaşului trebuie să fie informaţi anterior, pentru a evita situaţiile neplăcute în care examinarea trebuie reprogramată.
Este important ca bebelușul să nu fie alimentat cu cel puțin 4 ore înaintea examinării. De asemenea atunci când veți veni pentru examinare trebuie să aveți cu dvs. un recipient cu cel puțin 150 ml de lapte (lapte matern sau lapte praf) sau ceai.
Cum se desfășoară ecografia de reflux?
Pasul 1. În prima instanță medicul va discuta cu dvs. despre problemele bebelușului. Apoi veți fi invitată să întindeți bebelușul pe un pat și să ii dezveliți abdomenul.
Pasul 2. Medicul va aplica un gel încălzit pe pielea abdomenului. Aparatul de ecografie Logiq E9 deține un sistem integrat de încălzire controlată a gelului. Încălzim gelul deoarece bebelușii au tendința de a deveni agitați atunci când vin în contact cu un corp rece, mai ales la nivelul abdomenului, iar examinarea va fi îngreunată.
Pasul 3. După această etapă medicul va examina abdomenul bebelușului pentru un scurt timp. Apoi bebelușul va fi șters de gel și veți fi invitată să îl alimentați cu cel puțin 120 ml de lapte/ceai (în general, cantitatea de lapte normală pe care o acceptă la o masă, nu trebuie administrat forţat o anumită cantitate).
Pasul 4. După ce acesta a mâncat va fi din nou întins pe pat și examinat continuu pe parcursul a 10 minute. În tot acest timp medicul urmărește stomacul și esofagul pentru identificarea numărului și duratei episoadelor de reflux.
Refluxul este considerat semnificativ dacă se constată cel puțin 3 episoade pe parcursul examinării. Totodată va fi examinat și restul abdomenului pentru a exclude alte eventuale cauze de reflux. La finalul examinării medicul vă va redacta rezultatul și vă va confirma prezența sau absența bolii de reflux. În cazul în care rezultatul este unul pozitiv, medicul pediatru va trebui să vă prescrie un tratament și să urmărească evoluția copilului.
Tratamentul în cazul refluxului gastro-esofagian
Refluxul fiziologic (cel normal, ce nu produce simptome, înafara regurgitărilor) nu necesită tratament.
În cazul în care asociat simptomelor, se descrie şi ecografic sau prin alte metode de diagnostic un reflux mediu sau sever sunt indicate măsuri dietetice +/- tratament medicamentos.
În formele uşoare se indică în primul rând schimbarea poziţiei în timpul somnului, respectiv ridicarea patului (nu prin poziţionarea de perne suplimentare), la nivelul capului cu aprox 30o; deşi ar fi benefică pentru reflux, nu se recomandă poziţionarea pe burtă, ci doar pe spate; atunci când este treaz, va fi ţinut în braţe după alimentaţie sau poziţionat pe partea stângă; nu se recomandă poziţia şezândă (în scaun) deoarece agravează refluxul.
Ca şi terapie dietetică, se recomandă înlocuirea formulei normale de lapte, cu o formulă specială de lapte praf, mai groasă (sunt adăugaţi agenţi de îngroşare), majoritatea având inscripţionat pe ambalaj formule AR (antireflux), alături de numele acesteia; în unele cazuri, medicul poate să decidă administrarea unei formule hipoalergenice.
Tratamentul medicamentos este decis de medic şi se recomandă de obicei în cazuri severe. Se folosesc de obicei medicamente care scad secreţia gastrică la nivelul stomacului sau medicamente ce au efect prokinetic (favorizează procesul normal de progresie a alimentelor din stomac spre intestin, împiedicând întoarcerea lor în esofag). Aceste medicamente trebuie utilizate doar la indicaţia medicului, unele nefiind aprobate la vârste foarte mici.