Cele mai frecvente 9 întrebări despre ecografia mamară

1. Ce este ecografia mamară?

Ecografia mamară este o procedură de imagistică medicală care se folosește frecvent pentru a depista tumorile sânilor și alte modificări ale acestora.

2. Cum funcționează ecograful?

Ecograful folosește sunete cu frecvență înaltă (ultrasunete),  care depășesc spectrul auzului nostru, dar care pot străbate țesuturile sânului. Datorită faptului că ultrasunetele sunt reflectate în mod diferit de către țesuturile prin care trec, ecograful  poate transforma această informație într-o imagine 2D sau 3D în timp real. În comparație cu o radiografie sau o examinare CT, ecografia nu folosește radiații și este sigură pentru femeile însărcinate sau care alăptează.

3. Când trebuie să fac o ecografie mamară?

Cel mai adesea ecografia la sân este efectuată atunci  apar modificări precum un nodul, durere anormală, sau secreții la nivelul mamelonului.  În cele mai frecvente cazuri, un nodul este resimțit de către paciente atunci când acestea își palpează cu atenție sânii. Autopalparea sânilor este unul dintre obiceiurile simple care ajută la depistarea tumorilor de sân.

4. Care sunt avantajele ecografiei mamare?

  • Ecografia permite diferențierea între un nodul solid sau un simplu chist mamar
  • Se localizează nodulul sau chistul și se măsoară
  • Se pot aprecia particularitățile nodulului și putem determina dacă acesta are sau nu caracteristicile unui cancer.

Pe lângă faptul că poate fi folosită pentru a determina natura unui nodul, ecografia poate fi efectuată în cazul femeilor care ar trebui să evite iradierea, precum în cazul celor sub 40 ani sau a celor însărcinate.

5. Cum se confirmă prezența cancerului mamar?

Prezența cancerului poate fi confirmată doar dacă prin biopsie se recoltează o monstră de țesut ale cărei celule sunt apoi analizate histopatologic, la microscop. Dacă aspectul ecografic al unui nodul mamar sugerează prezența cancerului, atunci se va recomanda efectuarea unei biopsii din nodul. Această biopsie este realizată de cele mai multe ori sub ghidaj ecografic iar mostra este trimisă la un laborator pentru analiză.  

6. ”Am un nodul la sân. Este posibil să am cancer mamar?”

Daca resimțiți un nodul la nivelul sânului acest lucru nu ar trebui totuși să vă neliniștească peste măsură deoarece 80% dintre aceștia sunt benigni (necanceroși, care nu afectează țesutul din jur și nu afectează prin metastaze alte organe). Totuși  o vizită la specialist este indicată.

7. Cum mă pregătesc pentru ecografie?

Ecografia mamară nu necesită pregătire specială, însă este important să ții cont de următoarele sugestii:

  • Este important să eviți aplicarea loțiunilor, pudrelor sau altor produse cosmetice la nivelul sânilor înaintea ecografiei. Acestea pot altera acuratețea examinării.
  • Examinarea sânilor implică și aprecierea regiunilor axilare, de aceea nu este recomandat să aplici spray-uri sau deodorante cu pulberi de genul talcului sau a celor de tip stick ori roll-on. Se pot aplica oricare dintre spray-urile odorizante simple, fără pulberi.

8. Cum se efectuează ecografia mamară?

Înaintea examinării medicul va discuta cu tine pentru a-ți afla îngrijorările și motivul pentru care ai solicitat ecografia, atât în cazul în care este o verificare de rutină cât și în cazul unei recomandări de la un alt medic.
Pasul 1. Medic specialist în radiologie imagistică te va ruga să te dezbraci de la bust în sus și să te întinzi pe un pat.
Pasul 2. Îți va aplica un gel încălzit pe sâni. Acest gel conductiv ajută transmiterea ultrasunetelor prin piele.
Pasul 3. Apoi acesta va mișca asupra sânului un transductor, un instrument asemănător unui dreptunghi de aprox. 4 x 2 x 1 cm. Transductorul este cel care emite și recepționează ultrasunetele. Pe măsură ce acestea sunt reflectate de către diferitele țesuturi ale sânului, transductorul măsoară schimbările parametrilor fizici ale acestora.
Prin aplicarea unor algoritmi de calcul, informația adusă de ultrasunete este transformată într-o imagine în timp real a sânului proiectată pe monitorul ecografului. Aparatele vârf de gamă precum Logiq E9 din cadrul Centrului Sens Medica permit și analize complexe precum elastografia sânului care apreciază elasticitatea țesuturilor. Aceasta aduce un plus de informație care poate contribui în mod esențial la diferențierea între tumorile benigne și maligne.
Pe măsură ce sânul este examinat, medicul caracterizează eventualele leziuni identificate și le înregistrează.
Pasul 4. La final se formulează diagnosticul și vei primi un rezultat scris împreună cu sfaturile și indicațiile necesare.

9. Care sunt riscurile ecografiei mamare?

Întrucât nu folosește radiație ionizantă, ecografia nu prezintă nici un risc. Se folosesc aceleași ultrasunete ca și în cazul monitorizării femeilor însărcinate. Riscul de transmitere ale unor bacterii sau ciuperci de pe tegumentul unei paciente pe al alteia prin intermediul transductorului este aproximativ nul. Aceasta se datorează folosirii agenților dezinfectanți, la finalul fiecărei examinări transductorul fiind curățat cu atenție.

Rezultatul ecografiei

Imaginile produse de ecograf sunt în majoritate în tonuri de gri. Chisturile, tumorile sau alți noduli vor apărea ca și ,,pete’’ negre pe ecran.
Aceasta nu înseamnă că orice punct negru de pe imagine este un cancer. De fapt, majoritatea nodulilor mamari sunt benigni. Unii dintre aceștia sunt:

  • Fibroadenom
  • Chist simplu
  • Papilom intraductal (o tumoră benignă, mică, a ductului galactofor)
  • Necroză a grăsimii sânului (țesut de grăsime lovit sau traumatizat care se poate palpa sub forma unui nodul)

Fibroadenomul este o tumoră necanceroasă, benignă, intâlnită cel mai adesea la femeile sub 35 de ani. Este formată din dezvoltarea anormală, localizată, a glandelor care produc laptele şi a țesutului fibros din sân.

Chistul mamar simplu este de asemenea un nodul benign, care reprezintă ductele galactofore (tuburile prin care laptele este transportat înspre mamelon de la nivelul glandelor care îl produc) lărgite datorită prezenţei unui lichid în interior. Poate fi întâlnit la toate vârstele. Prin comparaţie, pot fi asemănate unor beşici, asemenea celor care apar la degetele de la picioare.

Papilomul intraductal este un nodul benign care creşte în interiorul unui duct galactofor. Poate fi asemănat unui nev care se dezvoltă în interiorul ductului. Apar cel mai adesea la femeile peste 40 ani.
În unele situații poate fi necesară și efectuarea unei mamografii sau unui RMN mamar, care pot completa informațiile diagnostice. De mamografie beneficiază în special femeile peste 40 ani, la care mamografia este obligatorie, iar ecografia poate precede sau urma mamografiei. RMN-ul mamar se efectuează în cazurile complexe, în special înaintea unei biopsii sau unei operații.
Uneori medicul vă poate recomanda urmărirea mai frecventă, ecografică, a unei leziuni, la intervale scurte de 4-6 luni. Aceasta poate fi o situație frecventă în cazul nodulilor benigni, descoperiți pentru prima dată.

Dr. Attila Tamas-Szora

Doctor Attila Tamas-Szora

Radiologie și Imagistică Medicală

Doctor Teodora Dreve

Radiologie și Imagistică Medicală