Centrul Sens Medica Cluj-Napoca

Program : Luni - Vineri: 08.00-20.00

  Telefon : 0771-123-321

diabet cluj

Cum știi daca suferi de diabet?

Diabetul zaharat este o boală care apare datorită creșterii nivelului de glucoză (zahăr) din sânge. Acest lucru apare din mai multe cauze posibile:

 • o posibilitate poate fi scăderea cantității de insulină, hormonul care reglează concentrația glucozei din sânge
 • sau, creșterea insulino-rezistenței la nivelul ficatului, muşchilor, și a grăsimii corporale, ceea ce face ca insulina existentă în organism să nu își mai îndeplinească funcția în mod optim.

Rezultatul este un nivel constant crescut de zahăr în sânge, care produce distrugerea ireversibilă a anumitor țesuturi.

Care sunt manifestările diabetului?

Cei mai multi dintre pacienți  sunt asimptomatici, nu prezintă nicio modificare a stării generale, însă cu toate acestea diabetul poate fi prezent și depistat pur întâmplător cu ocazia unor analize de sânge de rutină, cum ar fi glicemia venoasă.

 • Poliuria urinatul frecvent este dependent și de cantitatea de apă consumată. Uneori senzația de urinat apare din oră în oră și afectează programul de lucru și obiceiurile pacienților.
 • Polidipsia setea excesivă, consumul a cantități mari de apă, uneori impresionante 4-8-10 litri/zi. Cu toate acestea pacientul are în continuare senzația de sete și “gură uscată”.
 • Polifagia consumul unor cantități mari de alimente, pacientul mănâncă foarte mult, și cu toate acestea scade în greutate.
 • Nicturia – urinatul în timpul nopții, ceea ce scade calitatea somnului, îl deranjează pe pacient și îi crește gradul de oboseală.
 • Vedere încețoșată – scăderea calității vederii. Pacienții spun că într-un timp relativ scurt au trebuit să își schimbe ochelarii, și cu toate acestea “ceața de pe ochi” nu a disparut.
 • Scădere în greutate: uneori impresionantă într-un interval scurt de timp 6-14 kg în decurs de 3-4 săptămâni.
 • Modificarea stării generale: pacientul se simte obosit constant indiferent de numărul orelor de somn, fără poftă de viață, este apatic, ușor amețit, în timpul serviciului nu se mai poate concentra la fel de bine.
 • În cazuri avansate, când diabetul este vechi și nu a fost descoperit la timp, pot apărea manifestări ca dureri și amorțeli ale picioarelor, mâinilor, tulburări ale funcționării stomacului și tubului digestiv.
 • Transpirațiile excesive pot fi semnale care atrag atenția. Pacientul transpira frecvent, inclusiv noaptea, după ce mânancă sau pur și simplu fără să facă o activitate anume. Uneori, cantitatea poate fi atât de mare încât este nevoie de schimbatul hainelor.
 • Tot în cazurile avansate ale diabetului, prezența unei răni, infecțiile se vindecă mult mai greu.
 • Uneori, respirația urât mirositoare asemănătoare acetonei, poate apărea la pacienții care au un nivel foarte crescut al zahărului din sânge. De regulă această situație este gravă și necesită internare.

Din fericire, numărul pacienților care sunt depistați târziu, este din ce în ce mai mic. Acest lucru se datorează ușurinței cu care se pot efectua analize de sânge de rutină, care indică nivelul glicemiei, al zahărului din sânge. Dacă glicemia este crescută, se ridică suspiciunea de diabet zaharat și este indicată consultarea medicului diabetolog pentru interpretare și tratament de specialitate.

DiabSens, colaborează cu toate celelalte departamente ale centrului medical Sens Medica, Nutriție – NutriSens, Neurologie – NeuroSens, Medicină Internă – InternSens, Endocrinologie – EndoSens, Imagistică Medicală- EcoSens, astfel încât toate acestea se completează înspre ceea ce este cel mai important pentru noi – beneficiul pacientului.

Dr. Teodora Tamas-Szora

Diabet Zaharat şi Boli MetaboliceNutriţia adulţilorNutriţia copiilorNutriţie

Specialitate: Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice

Educaţie: Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca

Program: Luni, Marţi, Miercuri, Joi, Vineri

 

Urinat frecvent, consum mare de apă și stare de oboseală nejustificată? Verifică-ți glicemia! 

Pentru programări completați formularul de mai jos sau contactați-ne la nr. 0771 123 321. 

GRATUIT cu bilet de trimitere prin CAS

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.

Referințe: www.uptodate.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROGRAMARE
; Call Now Button