Sarcina este una din cele mai frumoase perioade ale vieţii, momentul când te pregăteşti să dai naştere unei fiinţe minunate şi sănătoase. Este un moment când viitoarele mame au foarte mare grijă de sănătatea lor şi de cea a bebeluşului încă nenăscut.
Sarcina este o stare normală, care este însă acompaniată de modificări hormonale importante. Pancreasul este un organ de o deosebită importanţă, unul din rolurile sale fiind secreţia de insulină.
Insulina este un hormon care ajută la menţinerea glicemiei (zahărului din sânge) în valori normale. În momentul în care funcţia pancreasului, respectiv cantitatea de insulină, este depăşită, nivelul glicemiei creşte ducând la apariţia diabetului de sarcină (gestaţional).
Ce este diabetul gestaţional?
Diabetul gestaţional este definit ca apariţia pentru prima dată, în timpul sarcinii, a valorilor anormale ale glicemiei.
În 2010 Grupul Internaţional pentru Diabet şi Sarcină (IADPSG) a propus noi criterii de screening (depistare precoce) şi diagnostic în sarcină. Pe baza acestor criterii s-a identificat că aproximativ 17% dintre femeile însărcinate au hiperglicemie (nivel crescut de zahăr în sânge).
Importanţa hiperglicemiei în sarcină este extrem de mare deoarece poate avea efecte nedorite atât asupra mamei cât şi asupra fătului: hidramnios (prea mult lichid în jurul fătului), macrosomie (copil cu greutate mai mare decât vârsta sarcinii), anumite organe ale fătului crescute ca dimensiune (ficat, inimă), traume în timpul naşterii, operaţie cezariană, probleme respiratorii şi complicaţii metabolice ale nou-născutului (scăderea glicemiei, creşterea bilirubinei, scăderea calciului).
Cum te simți dacă ai diabet gestațional nedepistat încă?
Manifestarile clasice ale diabetului includ urinatul frecvent inclusiv noaptea, consumul unei cantităţi mari de apă, sete excesivă, gură uscată, tulburări de vedere, oboseală aparent neexplicabilă şi în unele cazuri scădere în greutate. În cazul diabetului gestaţional, gravida ar putea să nu observe nici unul din aceste simptome. Însă la monitorizarea sarcinii, medicul ginecolog ar putea să depista că fătul are greutate și dimensiuni mai mari faţă de vârsta sarcinii, şi astfel să ridice suspiciunea unui diabet gestaţional.
Cine ar trebui să se investigheze pentru diabet gestaţional?
Grupul Internaţional pentru Diabet şi Sarcină (IADPSG) recomandă efectuarea screening-ului la toate gravidele. Un risc mai mare de a dezvolta diabet de sarcină îl deţin însă acele gravide care îndeplinesc următoarele criterii:
- Valori modificate ale glicemiei sau diabet la o sarcină anterioară
- Diabet în familie, mai ales la rude de grad I
- Greutatea mare înainte de sarcină
- Vârsta mamei peste 25 de ani
- Naşterea unui copil cu greutate peste 4kg
- Eliminarea de glucoză prin urină (determinată prin analiza de laborator a urinei) încă de la prima vizită medicală din timpul sarcinii.
- Prezenţa concomitentă a altor probleme de sănătate care pot declanşa diabetul: sindromul metabolic (tensiune arterială crescută, circumferinţa abdomenului > 80cm, glicemie crescută >100mg/dl, Trigliceride >150mg/dl, HDL cholesterol <50mg/dl), sindromul ovarului polichistic, tratament cu anumite medicamente-glucocorticoizi, hipertensiune, sarcini multiple.
Când ar trebui căutat diabetul gestaţional?
Screeningul general se face într-un singur pas, între săptămânile 24-28 de sarcină printr-un test denumit: încărcare la glucoză orală sau test de toleranţă la glucoză orală sau hiperglicemie provocată.
Ce înseamnă testul de toleranţă la glucoză?
Practic testul de toleranţă la glucoză orală constă în analiza de laborator, din sânge, a 3 valori de glicemie. Prima, dimineaţa pe nemâncate. Apoi se consumă un pahar cu apă în care este dizolvat un plic cu 75 grame de glucoză. Apoi se mai recolteză 2 glicemii: la 1 respectiv 2 ore după consumul glucozei.
Veţi fi invitată să luaţi loc în incinta laboratorului, să nu mergeţi la plimbare şi mai ales să nu mai serviţi nimic altceva. Pentru toate acestea veţi fi atent îndrumată de către medicul diabetolog, care vă va explica pas cu pas ce trebuie făcut.
Care sunt valorile normale ale Testului de Toleranţă la Glucoză?
Conform ghidului American Diabetes Association ADA 2017, parametrii după care medicii diabetologi se ghidează sunt următorii:
Glicemia de debut, dimineaţa pe nemâncate < 92mg/dl
Glicemia la o oră <180mg-dl
Glicemia la 2 ore < 153mg-dl
Oricare modificare peste aceste praguri poate stabili diagnosticul de Diabet gestaţional.
Cum se tratează diabetul gestaţional?
Tratamentul diabetului gestaţional este unul complex. Începe cu optimizarea stilului de viaţă. Alţi factori importanţi sunt: dieta echilibrată, adaptată caloric, mese regulate, cu evitarea alimentelor bogate în zahăr. Exerciţiu fizic regulat, personalizat pentru fiecare gravidă în parte este de asemenea extrem de important.
Dacă prin optimizarea stilului de viaţă nu se reuseşte menţinerea valorilor glicemiei în parametri optimi atunci este necesar tratamentul medicamentos. Acesta este reprezentat de insulină.
Medicul diabetolog va fi cel care va decide schema terapeutică cea mai potrivită pentru fiecare gravidă în parte, frecvenţa controalelor şi va conduce tratamentul pe durata sarcinii. Tot acesta vă va urmări și după ce veţi naşte.
Diabetul gestaţional se vindecă?
Diabetul gestaţional poate să dispară odată cu momentul naşterii, când se elimină placenta şi se restabileşte echilibrul hormonal anterior. Însă poate persista şi după ce aţi născut. Diabetul gestaţional este un factor de risc pentru apariţia ulterioară a diabetului zaharat (de tip 2). Este important ca surprinderea acelui moment să nu fie neglijată, motiv pentru care între săptămânile 6-12 după naştere trebuie repetat testul toleranţei la glucoză. Dacă testul infirmă diabetul, atunci monitorizarea mămicii se va face la un interval de câţiva ani pentru a depista eventuala apariţie a diabetului zaharat de tip 2. Dacă prin aceste investigaţii se confirmă diabetul zaharat, atunci veţi primi un tratament adaptat nevoilor dumneavoastră.
Medicul diabetolog vă va fi alături în tot acest parcurs şi vă va ghida astfel încât să se reducă la minim riscurile cu care vine însoţit diabetul gestaţional.
Diabetul de sarcină este o boală specifică acestei perioade, care poate afecta atât bebeluşul cât şi mămica. Chiar şi în absenţa simptomelor este indicat să faceţi un control de specialitate. Programați-vă la un control folosind formularul de contact de mai jos:
![]() |
Dr. Teodora Tamas-SzoraDiabet Zaharat şi Boli Metabolice, Nutriţia adulţilor, Nutriţia copiilor, Nutriţie Specialitate: Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice Educaţie: Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca Program: Luni, Marţi, Miercuri, Joi, Vineri |
ADA 2017- Position statement
UpToDate- https://www.uptodate.com/contents/diabetes-mellitus-in-pregnancy-screening-and-diagnosis