- 19 martie 2021
- Diabet zaharat
De la începutul acestui an, a intrat în vigoare un nou ordin privind capacitatea persoanelor care suferă de anumite boli și care doresc reînnoirea sau emiterea permisului de conducere. Prin urmare, pacienții care suferă de diabet zaharat își pot reînnoi sau pot obține permisul de conducere în baza unui aviz eliberat de medicul diabetolog, în urma unor consultații și evaluări periodice.
- Conform ordinului, conducătorilor auto din grupa 1 (A, A1,A2, AM, B, B1, BE) li se pot elibera și reînnoi permisele pe baza controalelor medicale periodice.
- Conducatorii auto cu atestat profesional grupa 2 (C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E) li se pot elibera și reînnoi permisele și atestatul pe baza controalelor medicale periodice și dacă îndeplinesc următoarele condiții: să nu fi înregistrat niciun episod de hipoglicemie în ultimele 12 luni, să fie deplin conștienți de implicațiile hipoglicemiei, să demonstreze că poate ține sub control episoadele de hipoglicemie, să își monitorizeze glicemia, dacă nu există alte complicații ale diabetului.
Conducerea autovehiculelor este permisă pacienților cu diabet zaharat, în anumite condiții. Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile hipoglicemiei și controlul acesteia.
Ce este hipoglicemia?
Hipoglicemia este scăderea nivelului de glucoză (zahăr) din sânge <70mg/dl
Cum se manifestă hipoglicemia?
- Manifestări ale sistemului nervos vegetativ: transpirații reci, tremurături, palpitații, senzație de foame, anxietate.
- Manifestări neuroglicopenice: somnolență, lentoarea ideilor, confuzie, tulburări de dispoziție, tulburări de vedere, convulsii, comă.
- Manifestari nocturne: vise agitațe, coșmaruri, transpirații intense, stare de oboseală la trezire. Dacă apar aceste manifestări în timpul somnului, persoana trebuie să fie mai precaută dacă se urcă la volan în ziua următoare, deoarece persoana este mai susceptibilă de a mai repeta episodul de hipoglicemie.
Care sunt riscurile hipoglicemiei?
La pacienții care fac frecvent episoade de hipoglicemie se produce o reducere a intensității simptomelor de “alarmă”, care face ca hipoglicemia să apară pe “neanunțate”, brusc. Această perturbare este determinată de scăderea pragului de glicemie la care se produce stimularea sistemului nervos vegetativ, reprezentând un risc de până la 6 ori mai mare de apariție a hipoglicemiei severe.
Riscurile hipoglicemiei, survin ca urmare a manifestărilor specifice. Modificarea stării generale (transpirații, tremurături ale mâinilor, anxietate, amorțeli, durerea de cap, incapacitatea de concentrare, iritabilitate, agitație, anxietate, tulburări de vedere, confuzie, delir, convulsii, comă etc.) sunt specifice hipoglicemiei și duc la alterarea funcției cerebrale.
Odată apărute și netratate corespunzător și la timp, pot duce la pierderea controlului mașinii și la cauzarea unor accidente rutiere grave, cu daune materiale și umane.
Toți conducătorii auto care suferă de diabet zaharat trebuie să respecte următoarele reguli minime de siguranță:
- Nu pleacă la drum nemâncați.
- Înainte de a porni la drum își dozează glicemia pe glucometru, trebuie sa fie > 100mg/dl
- Își monitorizează glicemia din oră în oră.
- Opresc periodic pentru mese și odihnă.
- Au la loc vizibil, în mașină, zahăr
- La cel mai mic semn de hipoglicemie, trag pe marginea carosabilului, opresc mașina, scot cheile din contact, activează avariile și își administrează 15 g zahăr, măr, pâine (sau alte alimente cu absorbție rapidă a zahărului- sucuri, dulciuri, glucoză etc.; și alte alimente cu absorbție lentă a zahărului – pâine, biscuiți, paste, orez, patiserie etc.)
- Nu pornesc la drum decât dacă după 15 minute de la administrarea zahărului, respectiv a alimentelor își dozează glicemia din deget și este >100mg/dl și dacă și-a revenit complet. În caz contrar își mai administrează 15g zahăr și asteaptă încă 15 minute pentru redozarea glicemiei.
- Poate porni la drum când și-a revenit complet și glicemia este >100mg/dl
Doctor Teodora Tamas-Szora
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice