Hematuria sau ce se întâmplă când urinezi cu sânge

Prezența sângelui în urină, sau hematuria, poate avea două forme: microscopică şi macroscopică. Cea microscopică este detectabilă doar la examenul de urină efectuat de către un laborator de analize. În schimb, hematuria macroscopică este cea care poate fi percepută cu ochiul liber. În această situaţie urina poate avea culoare roz, roşu sau maro. De obicei nu provoacă durere decât atunci când sunt eliminate şi cheaguri. În general hematuria nu asociază alte simptome.

Când trebuie să merg la medic dacă urinez cu sânge? 

Este important să ceri sfatul unui specialist ori de câte ori urinezi cu sânge. Unele medicamente precum laxativele şi anumite alimente ca şi sfecla roşie şi fructele de pădure pot colora urina în roşu. Este important să citeşti prospectul medicamentelor care iţi sunt administrate deoarece acest efect secundar este întodeauna menţionat acolo unde este cazul. Cu toate că urina îşi revine la culoarea normală după înlăturarea acestor cauze este recomandată vizita la medic pentru a exclude o problemă reală.

Care sunt cauzele urinării cu sânge?

Hematuria apare atunci când rinichii sau altă parte a sistemului urinar permit trecerea în urină a hematiilor. Cele mai frecvente cauze sunt:

  • Infecţiile urinare.  Acestea sunt determinate de bacteriile care pătrund prin uretră la nivelul vezicii iar apoi se dezvoltă la acest nivel. Acestea pot afecta sau nu rinichii. Când infecţia este localizată la nivelul vezicii ne referim la cistită, iar când sunt afectaţi rinichii este vorba despre o pielonefrită. În aceste cazuri puteţi să resimţiţi mai des nevoia de a urina, durere şi arsură la urinare și/sau un miros neplăcut al urinei. Alteori, în cazul pielonefritelor, durerea se manifestă şi la nivelul flancului (porțiunii laterale a abdomenului).
  • Calculii (pietrele) vezicii urinare sau ai rinichilor. Aceştia sunt formaţi prin aglomerarea unor cristale, a căror mişcare în interiorul rinichilor sau vezicii urinare poate leza pereţii acestor organe iar în consecutiv determină hematurie. Alteori hematuria poate acompania pasajul calculilor din rinichi prin ureter sau migrarea acestora în uretră şi eliminarea lor.
  • Prostata mărită. Prostata este o glandă a bărbatului, localizată sub vezica urinară şi în jurul uretrei. Odată cu înaintarea în vârstă aceasta creşte în dimensiuni şi apare  hiperplazia benignă a prostatei (HBP). Una dintre manifestările acesteia este hematuria, alături de dificultatea de a urina. Adesea persoanele cu HBP resimt mai adesea nevoia de a urina iar jetul urinar nu mai este la fel de puternic.
  • Glomerulonefrita. Este o inflamaţie a sistemului de filtrare al rinichilor, care determină mai adesea hematurie microscopică. Boala poate fi întâlnită ca şi o complicaţie a diabetului sau în contextul unor infecţii virale ori bacteriene.
  • Cancerul. Adesea cancerul renal, al vezicii urinare sau al prostatei se manifestă iniţial prin hematurie. Din păcate aceasta este deseori singura acuză şi poate trece neobservată sau poate fi subestimată ca şi gravitate.  
  • Bolile dobândite. Anemia falciformă (siclemia) este o boală genetică care determină modificarea formei şi structurii hematiilor (globulelor roşii). Aceasta determină atât hematurie microscopică cât şi macroscopică. O altă boală care are aceleaşi manifestări este sindromul Alport.
  • Traumatismele. O lovitură puternică în zona rinichilor poate conduce la hematurie.
  • Medicamentele. Este cunoscut faptul că Penicilina și Ciclofosfamida cauzează sângerări urinare. Același efect îl pot avea medicamentele folosite pentru reducerea coagulării sângelui precum aspirina sau heparina.

Diagnosticul în cazul urinării cu sânge

Pentru stabilirea acestuia, medicul folosește:

  • Istoricul dvs. De când a început, ce medicație luați, ce alte probleme de sănătate aveți, etc?
  • Examenul fizic. Medicul va inspecta și palpa abdomenul dvs. și eventual regiunea uretrei.
  • Examenul de urină. Confirmă prezența hematuriei și eventual al infecției urinare.
  • Imagistica medicală. Ecografia este cel mai adesea folosită de primă intenție pentru identificarea leziunilor renale și vezicale, calculilor și tumorilor. În anumite cazuri este necesară și efectuarea unei computer tomografii.
  • Cistoscopia. Este efectuată în spital și rezervată în principal pacienților cu tumori ale vezicii urinare.

Tratamentul în cazul urinării cu sânge

Tratamentul în cazul urinării cu sânge este individualizat pentru fiecare personă în parte în funcție de cauza hematuriei. În situația unei infecții urinare poate fi necesară administrarea de antibiotice iar în cazul unor cancere cel mai adesea tratamentul este unul chirurgical.

Am hematurie, ce pot să fac?

Poți să îți faci o programare pentru o consultație la centrul Sens Medica. Echipa noastră îți poate oferi un diagnostic imagistic, de laborator și clinic. Dispunem de imagistică ecografică de ultimă generație prin care putem efectua examinări cu substanță de contrast pentru patologiile renale și vezicale inclusiv în acele cazuri în care computer tomografia cu contrast este contraindicată (insuficiență renală). 

Doctor Florina Pop-Silvășan

Diabet zaharat și boli metabolice, Ecografie, Medicină internă

Doctor Teodora Dreve

Radiologie și Imagistică Medicală

Doctor Attila Tamas-Szora

Radiologie și Imagistică Medicală