- 22 decembrie 2022
- Ecografie
- Ce este mamografia?
- Când trebuie să o faci pentru a depista cancerul înainte ca el să îți dea simptome?
- Care sunt riscurile și beneficiile mamografiei și cum poți să ajungi să îți faci această investigație?
În minutele următoare îți voi răspunde la aceste întrebări și te voi ajuta să înțelegi mai multe despre mamografie.
Mamografia este o examinare radiologică a sânilor, care folosește radiații X. Este o metodă folosită pentru screening-ul, adică depistarea precoce, cât și pentru diagnosticul cancerului mamar. Este astfel cea mai importantă metodă pentru depistarea și diagnosticul cancerului mamar.
Conform Institutului Național de Sănătate Publică, în România, cancerul de sân ocupa în 2018, prima poziție cu o pondere a cazurilor noi de 25,1% (9 629 cazuri noi), la mare distanță de cancerul de colon (11,9%; 4 576 cazuri noi) și cancerul de col uterin (8,6%; 3 308 cazuri noi).
În Uniunea Europeană screening-ul cancerului mamar este organizat în majoritatea țărilor membre. În funcție de țară sau uneori în funcție de regiune, controlul periodic prin mamografie este efectuat anual, odată la un an și jumătate sau la doi ani și respectiv trei ani. În România, Societatea de Imagistică a Sânului recomandă efectuarea screening-ului prin mamografie pentru femeile cu vârsta între 40-70 ani, o dată la doi ani. Desigur este vorba aici despre persoanele asimptomatice, care nu resimt nici o modificare mamară. În cazul în care o persoană a fost identificată ca având un risc mai crescut decât populația generală pentru a dezvolta cancer mamar, atunci screening-ul este particularizat, examinările putând demara la o vârstă mai tânără și vor implica și alte metode precum Imagistica prin Rezonanță Magnetică. Ecografia mamară este recomandată ca și metodă de primă intenție femeilor cu vârsta sub 40 de ani care solicită o examinare mamară. Însă despre aceste situații particulare vom discuta într-un alt material.
Trebuie să știi că doza de iradiere folosită la mamografie este una foarte mică. Noi suntem expuși la radiații zi de zi, provenite din surse naturale. În medie o persoană este expusă într-un an de zile la o doză de aproximativ 3 mSv provenită din surse naturale. În urma unei examinări mamografice, o persoană este expusă la aproximativ 0,7 mSv. Ca să percepeți magnitudinea acestei doze, comparația cu o examinare CT a abdomenului și pelvisului cu substanță de contrast este evocatoare. În cadrul acesteia doza la care suntem expuși este de aprox 20 mSv, de aproximativ 28 de ori mai mare decât în cazul mamografiei.
Întotdeauna trebuie să punem în balanță riscurile și beneficiile unei metode care folosește radiații X. Din fericire în cazul mamografiei beneficiile depășesc cu mult riscurile, iar aceasta afirmație este susținută de multiple studii științifice. Într-unul dintre cele mai relevante articole, publicat in iulie 2020 de către Profesorul Laszlo Tabar, efectuarea screening-ului mamografic a condus la reducerea cu 34% a numărului cancerelor de san care conduc la deces în rândul femeilor care au participat la screening versus cele care nu au participat.
În România la acest moment nu există din păcate un program național, organizat, de screening al cancerului mamar. Un asemenea program ar însemna că fiecare femeie eligibilă pentru screening să primească în mod automat o programare pentru mamografie, fără ca acesta să trebuiască să se deplaseze la medic, să solicite bilete de trimitere, și ulterior să își caute un centru unde să se poată programa. Ca să poți beneficia de o mamografie de screening, începând cu vârsta de 40 de ani, în România ai în acest moment două variante. Prima dintre ele este de a te adresa unui medic, precum medicul tău de familie și să îi soliciți un bilet de trimitere decontat prin Casa de Asigurări, către mamografie. Ulterior trebuie să te interesezi unde în apropierea ta există un centru de mamografie în relație contractuala cu CAS și să te programezi. A doua variantă este să te adresezi unui centru privat, unde să efectuezi examinarea contra cost.
Indiferent de unde vei merge, asigură-te că primești un rezultat redactat, semnat și parafat de medicul radiolog și că ți se înmânează imaginile examinării. Acestea le primești fie pe un film radiologic fie în format electronic pe CD. Ai grijă de aceste documente, iar la următoarea ta programare arată-le medicului. Asigură-te totodată că înțelegi rezultatul mamografiei, dacă totul este bine sau mai ai nevoie și de alte investigații. Dacă ai lucruri pe care nu le înțelegi, solicită-i medicului radiolog care ți-a evaluat imaginile și care ți-a redactat rezultatul să-ți explice care sunt concluziile și recomandările sale.
Dacă dorești să afli mai multe lucruri despre cancerul mamar, vizitează mai departe pagina www.cancerdesan.ro, unde îți vom prezenta toate informațiile de care ai nevoie.