Regimul alimentar în bolile de stomac - Centrul Sens Medica

Centrul Sens Medica Cluj-Napoca

Program : Luni - Vineri: 08.00-20.00

  Telefon : 0771-123-321

regim alimenta boli stomac

Regimul alimentar în bolile de stomac

Afecţiunile stomacului sunt adesea cauzate de bacterii, alimentele pe care le consumăm, de bagajul genetic şi de stres. Gastrita este o inflamaţie a stomacului. Dacă această stare se menţine pe termen lung fără a fi tratată poate să apară ulcerul gastric. Manifestările sunt reprezentate de senzaţie de greaţă, vărsătură, crampe, durere de cap, balonare. În unele cazuri pot să apară şi firişoare de sânge, sau chiar sânge în cantitate mai mare. Această situaţie este extrem de neplăcută şi impune prezentarea de urgenţă la medic, putând să anunţe un cancer gastric.

În funcţie de particularităţile fiecărui pacient şi de problemele de sănătate asociate, trebuie aplicată schema terapeutică corespunzătoare. În bolile de stomac, alimentaţia este unul dintre principalii pioni. În funcţie de tipul de aliment, acesta poate creşte secreţia gastrică şi astfel să întreţină durerea de stomac. Alte tipuri de alimente au rol “protector”, de a scădea aciditatea gastrică.

Alimente puternic stimulatoare ale secreţiei gastrice:

  • Carne şi derivate: carne prăjită, sărată, afumată, peşte sărat sau afumat, mezeluri, carnea roşie are acţiune mai puternică decât cea albă
  • Cereale şi derivate: pâine neagră, pâine prăjită, pâine proaspătă
  • Legume: legume nefierte
  • Fructe: proaspete, care conţin acizi organici (merele)
  • Condimentele: piper, boia, muştar, scorţişoara, cuişoare
  • Băuturi: toate băuturile alcoolice, apele carbogazoase, apele clorurosodice, cafea, cacao degresată, lapte degresat

Alimente slab excitante ale secreţiei gastrice:

  • Carne şi derivate: carne fiartă, tocată, de preferinţa carnea albă de pasăre şi peşte, creier
  • Oul: fiert moale
  • Lapte şi derivate: lapte, smântână, brânză cu smântână, brânzeturi nefermentate
  • Derivate de cereale: paste făinoase, fierte, budinci, sufleuri cu smântână, unt, pâine albă veche de o zi, biscuiţi
  • Legume: piureuri, pasate, pătrunjel, conopidă, anghinare, cartofi, salate
  • Grăsimi: unt proaspăt, nesărat, uleiuri vegetale
  • Băuturi: lapte, ceai uşor, ape minerale alcaline plate, cacao, ciocolată

Alimentaţia joacă un rol important în buna funcţionare a stomacului şi a întregului tub digestiv, putând să contribuie la restabilirea stării de sănătate. Medicul nutriţionist vă poate ajuta să alegeţi acele alimente care vi se potrivesc cel mai bine.

Dr Teodora Tamas Szora
Medic Specialist Diabet, nutriţie şi boli metabolice

Dr. Teodora Tamas-Szora

Diabet Zaharat și Boli MetaboliceNutriția adulțilorNutriția copiilorNutriție

Specialitate: Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice

Educatie: Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Program: Luni, Marți, Miercuri, Joi, Vineri

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROGRAMARE
Call Now Button
;