- 9 octombrie 2021
- Reumatologie
Artroza și artrita pot fi adesea confundate. În afara faptului că afectează articulațiile, aceste două afecțiuni nu au multe în comun: cauzele, simptomele, dar și tratamentele sunt diferite. Iată câteva diferențe între artrită și artroză.
Artrita
Artrita este o inflamație a membranei sinoviale (membrana care căptușește articulația). Organismul produce anumite substanțe care atacă membrana sinovială. Artrita (tumefierea/umflarea articulației) reprezintă denumirea generală a unei manifestări care apare în bolile reumatismale inflamatorii: poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, gută, colagenoze. Cauzele artritei pot fi infecțioase (germeni), autoimune (lupus), metabolice (gută).
Artroza
Artroza sau reumatismul degenerativ reprezintă degradarea progresivă a cartilajului articular. Cartilajul se subțiază și nu-și mai îndeplinește rolul de a facilita mișcarea. Producția de lichid sinovial, care servește ca lubrifiant, se reduce. În timpul mișcării, oasele din articulație se ating unele de altele. Artroza este mai frecventă după vârsta a treia și este favorizată de anumiți factori: obezitate, traumatisme, ereditate. O simplă radiografie poate evidenția procesul distructiv din artroză.
Simptome
În caz de artrită acută, articulația afectată este caldă, înroșită, umflată și dureroasă. În caz de artrită, durerea este de tip inflamator: apare în repaus și în a 2-a parte nopții, este însoțită de redoare matinală prelungită (senzație de rezistență la mișcare care cedează o dată cu mițcarea). Uneori articulațiile se deformează, putând duce la anchiloză, așa cum se întâmplă în spondilita anchilozantă.
În artroză durerea este de tip mecanic, adică apare preponderent în timpul zilei, se agravează din cauza mișcării și se calmează în stare de repaus. În cazul anumitor pacienți, durerile reumatice sunt influențate de starea vremii.
Diagnostic
Diagnosticul bolilor reumatismale se face pe baza examenului clinic, analize de sânge (dacă este cazul) și examinări imagistice. Dintre investigațiile imagistice, ecografia articulară ia o amploare tot mai mare în ultimii ani.
Tratament
Tratamentul artritei depinde de cauză: antibiotice dacă inflamația este provocată de o bacterie, imunosupresoare și terapie biologică pentru artrita de cauză autoimună. Tratamentul artritei metabolice constă în corectarea anomaliilor metabolice (de exemplu, scăderea acidului uric în cazul gutei cu ajutorul medicamentelor și al unui regim alimentar hipoproteic). Durerile pot fi reduse cu ajutorul antalgicelor și antiinflamatoarelor.
În artroză se folosesc antialgice și antiinflamatorii, balneo-fizio-kinetoterapia, infiltrații (corticosteroizi sau acid hialuronic).