Tiroida Hashimoto și hipotiroidismul

Tiroidita Hashimoto este tot mai frecvent diagnosticată în rândul populației, inclusiv la copii, femei care doresc să obțină o sarcină, femei care au născut de curând, sau la cele aflate în perioada de postmenopauză, fiind cea mai frecventă cauză de hipotiroidism primar.

Ce este tiroidita Hashimoto sau tiroidita cronică limfocitară?

Boala Hashimoto reprezintă o inflamație cronică, autoimună a tiroidei. Tiroidita Hashimoto sau tiroidita cronică limfocitară este una din cele mai frecvente afecțiuni endocrine, fiind întalnită cel mai des în rândul femeilor.

Diagnostic

Este o boală autoimună care presupune apariția în corp a unor anticorpi (antiTPO, antiTG) care, în timp, distrug țesutul tiroidian. În consecință, va apărea hipofuncția tiroidiană (hipotiroidism) sugerată de modificarea profilului hormonal

(TSH, FT4). Hipotiroidismul, netratat, se agravează pe măsura ce boala avansează.

Care sunt semnele și simptomele hipotiroidismului?

  • oboseala accentuată, nejustificată
  • bradicardie (puls <60 bătăi/minut)
  • intoleranță la frig
  • piele rece și uscată
  • unghiile se rup ușor, părul devine subțire
  • voce răgușită, îngroșată
  • constipație
  • tulburări ale ciclului menstrual
  • edeme (retenție de apă) în jurul ochilor, la nivelul membrelor inferioare și superioare
  • nivel crescut al colesterolului
  • cei afectați devin mai lenți, deseori depresivi

Evoluție și tratament

În stadiul incipient, cand anticorpii sunt crescuți, iar funcția tiroidiană este păstrată (TSH, FT4 în limite normale), afecțiunea este asimptomatică și nu necesită tratament. Pacienții diagnosticați în acest stadiu, vor fi evaluați periodic, pentru a surprinde momentul instalării hipotiroidismului. Tratamentul substitutiv cu hormoni tiroidieni se inițiază doar atunci când profilul hormonal (TSH, FT4) indică hipofuncția tiroidiană.

Ce este limfomul tiroidian primar?

Limfomul tiroidian primar reprezintă o formă rară de cancer tiroidian, având ca factor de risc principal, tiroidita Hashimoto. Deasemenea, nodulii tiroidieni și tiroidita Hashimoto pot coexista. De aceea, pe langă monitorizarea periodica a profilului hormonal (TSH, FT4), este necesară și evaluarea ecografică a glandei tiroide, pentru a depista modificările de structură.

Deoarece tiroidita Hashimoto se poate asocia și cu alte boli autoimune, pacienții trebuie investigați în acest sens.

Prognostic

Evoluția naturală a hipotiroidismului (evoluția fără tratament), din cadrul tiroiditei Hashimoto, este spre o deteriorare progresivă, lentă. Coma mixedematoasa (ultimul stadiu al hipotiroidismului netratat) este cea mai de temut complicație, deoarece în peste 50% din cazuri poate duce la decesul pacientului. Totuși, hipotiroidismul corect tratat are un prognostic excelent, pacientul având o calitate a vieții foarte bună. 

Când trebuie să soliciți un consult endocrinologic pentru depistarea tiroiditei Hashimoto?

  • Dacă ai avut sau ai în familie membri cu această afecțiune
  • Dacă prezinți semne și simptome de hipotiroidism, descrise anterior
  • Dacă ai fost diagnosticat cu alte boli autoimune (anemie Biermer, vitiligo, alopecia areata, boala Addison, boala celiaca, diabet zaharat tip I etc.)

! Trebuie menționat că boala apare mult mai frecvent la femei, deci sexul feminin reprezintă un factor de risc suplimentar.

Este important de știut că tiroidita Hashimoto este o boală cronică (nu se vindecă!), iar odată ce hipotiroidismul s-a instalat, tratamentul cu hormoni tiroidieni va fi pentru toată viața.