Alimentaţia specifică problemelor legate de ateroscleroză

Ateroscleroza este o stare patologică caracterizată prin formarea de structuri cu aspect de plăci (ateroame) localizate în peretele arterelor de diferite dimensiuni. Acestea sunt compuse din lipide (grăsimi), componentă inflamatorie, fibroză si uneori pot fi calcificate.

Ateroscleroza este principala cauză de mortalitate şi îmbolnăvire cardiovasculară, prin reducerea diametrului arterelor; care în consecutiv nu mai pot transporta sânge în cantitate optimă la ţesuturile pe care le deservesc. Acesta este motivul apariţiei infarctului miorcardic, accidentului vascular cerebral, arteriopatiilor periferice etc.

Din păcate, ateroscleroza nu produce manisfestări. De-a lungul anilor acumularea de grăsimi în artere continuă să se producă, până la stadiu de aterom. Atunci apar primele manifestări: stenoza (îngustarea vasului de sange), tromboza, anevrism, embolie.

Factorii de risc pentru apariţia aterosclerozei sunt: obezitatea, dieta dezechilibrată, stilul de viaţă sedentar, fumatul, consumul de alcool, unele probleme de sănătate (Diabetul zaharat, creşterea colesterolului, hipertensiunea arterială), etc.

Ateroscleroza poate fi controlată printr-un stil de viaţă sănătatos (evitarea stresului, exerciţii fizice minim 150 minute/săptămână, 7-8 ore de somn pe noapte, evitarea fumatului, alcoolului în cantitate mare) şi o alimentaţie potrivită. Alimentaţia joacă un rol extrem de important, deoarece prin alimente aducem în organism elemente nutritive optime sau dăunătoare.

Alimente permise:

  • lapte şi derivate: lapte degresat, iaurt, brânză slabă desărată
  • carne şi peste: carne slabă de vacă, viţel, pasăre, peşte slab (fierte, la cuptor, la grătar, fără grăsime)
  • ouă: albuş în diferite preparate
  • pâine: integrală intermediară, covrigi
  • făinoase: griş, orez, fulgi de ovăz
  • legume: spanac, fasole verde, roşii, conopidă, varză, morcovi (fierte, înăbuşite, salate)
  • fructe: permise din abundenţă proaspete sub formă de sucuri, coapte sau pireuri
  • grăsimi: limitat, 70g/zi se permit uleiuri bogate în acizi graşi polinesaturaţi, sub formă crudă în salate, uleiuri presate la rece
  • dulciuri: cele preparate din albuş (spume, bezele), tarte cu fructe, gelatine cu fructe
  • băuturi: ape minerale, ceaiuri din plante, sucuri de fructe şi legume
  • vitamine: din fructe şi legume permise
  • condimente: mărar, pătrunjel, dafin, muştar, oţet

Alimente interzise:

  • lapte şi derivate: brânzeturi sărate, grase, fermentate (telemea, brânzeturi topite)
  • carne şi peşte: carne grasă, viscere de orice fel, mezeluri, peşte gras, conserve, afumături
  • ouă: gălbenuş sub orice fel, în exces
  • pâine: pâine cu sare în exces
  • făinoase: porumb, paste făinoase cu ou, preparate cu carbonat acid de sodiu
  • legume: leguminoase uscate (fasole, mazăre), ţelină, gulii, ciuperci, murături cu sare, sfeclă
  • fructe: smochine, curmale, migdale, nuci, alune, arahide
  • grăsimi: unt, untură, margarină, slănină (toate grăsimile bogate în acizi graşi saturaţi)
  • dulciuri: toate preparatele cu ou, îngheţate, creme cu unt, frişcă, foietaje, ciocolată, dulciuri concentrate
  • băuturi: băuturi alcoolice sub orice formă, ceaiul de mentă, cafeaua tare
  • condimente: iuţi, boia, piper, muştar cu sare, hrean
  • alimente de tip fast-food şi intens procesate

Consultarea medicului nutriţionist şi boli de metabolice vă poate ajuta să identificaţi dacă aveţi risc crescut de ateroscleroză şi vă poate indica măsurile de urmat pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Doctor Teodora Tamas-Szora

Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dr. Teodora Tamas – Szora

Specialitate
Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.

Educație
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Program
Luni, Marți, Miercuri, Joi, Vineri.