- 30 septembrie 2021
- Ecografie
Înainte de a descrie posibilele cauze de durere ale splinei, este necesară o scurtă introducere.
Ce este splina?
Splina este un organ aproximativ de mărimea unui pumn, de culoare vișinie, situată în partea stangă, superioară a abdomenului, sub coaste. Ea este învelită de către o capsulă – țesut fibros fără elasticitate. Splina este acoperită parțial de către stomac astfel încât deține o poziție mai posterioară în abdomen. Este parte a sistemului limfatic și deține o bogată vascularizație. Dimensiunile sale normale sunt până la 13 cm la persoana adultă, iar la copii dimensiunile maxime acceptate cresc treptat pe măsură ce copilul crește.
Care este rolul splinei?
Splina este cel mai mare organ limfatic din corp și deține un rol important în relație cu hematiile cât și în cadrul sistemului imunitar. Aceasta înlătură hematiile îmbătrânite, reciclează fierul și deține o rezervă de sânge care poate fi valorificată de organism în contextul șocului hemoragic (pierderea importantă de sânge). În procesul de degradare al hematiilor, hemoglobina conținută de acestea este degradată până la aminoacizi iar porțiunea hem este metabolizată în bilirubină care este îndepărtată apoi de ficat.
Splina sintetizează anticorpi și îndepărtează bacteriile și celulele sângelui care sunt acoperite de către aceștia. Totodată până la un sfert dintre toate limfocitele corpului sunt stocate în splină și pot fi eliberate la nevoie (în cazul infecțiilor). Splina este și locul unde o parte dintre celulele implicate în imunitate se maturizează (limfocitele B și T). Prin intermediul acestora, splina deține un rol important în imunitate (mediata umoral și celular).
Cum se manifestă durerea de splină?
Durerea de splină poate fi resimțită cu intensitate diferită, de la o mica jenă la durere intensă, localizată în porțiunea superioară a abdomenului, spre stânga. Dacă durerea este severă sau dacă se agravează odată cu inspirul profund este necesar un consult medical de urgență.
Care este cea mai frecventă cauză a durerii de splină?
Splenomegalia, sau creșterea în dimensiuni a splinei, poate avea cauze variate, care pot sau nu să provoace durere. Uneori acesta se datorează accelerării activității splinei de înlăturare a hematiilor, situație denumită hipersplenism. Alte afecțiuni care determină splenomegalie pot fi:
- Infecțiile virale (ex. mononucleoza)
- Ciroza hepatică
- Cancerele sângelui (ex. limfom, leucemie)
- Infecțiile parazitice (ex. toxoplasmoza)
- Infecțiile bacteriene (ex. endocardita)
- Bolile inflamatorii precum sarcoidoza și artrita reumatoidă
- Traumatismele abdomenului care pot determina ruptura splinei
- Metastazele unui cancer la nivelul splinei
- Chisturi sau abcese
Alte manifestări ale splenomegaliei
Uneori poate apărea o senzație prematură de sațietate pe parcursul meselor. Alteori se resimte o jenă sau discomfort în zona splinei sau o durere care iradiază dinspre abdomen înspre umărul stâng.
Afecțiunile splinei mai pot fi asociate cu:
- Scădere în greutate
- Oboseală
- Infecții repetate
- Apariția ușoară a sângerărilor
- Anemie
- Icter (îngălbenirea pielii și a ochilor)
Situații de urgență
Nu amâna când simţi durere! Stabileşte cât de repede o programare.
Ruptura de splină este o urgență medicală majoră deoarece poate pune viața în pericol. Când ruptura implică și capsula splenică, apare hemoragia internă, în interiorul abdomenului. În aceste cazuri durerea resimțită este puternică, localizată în zona splinei sau în umărul stâng iar starea generală se poate degrada rapid. Tensiunea arterială scade iar pulsul este accelerat. Cel mai frecvent, ruptura este determinată de către un traumatism si se poate manifesta la momentul accidentului sau la un timp variabil după acesta.
Alte afecțiuni care pot determina o durere resimțită în zona splinei
Acestea sunt afecțiunile organelor cu care splina se învecinează. Uneori o durere renală precum cea determinată de calculii (pietre) renali poate fi confundată cu o durere a splinei. Există de asemenea situații în care originea durerii este o inflamație a colonului. Alteori o afecțiune precum gastrita (inflamația peretelui stomacului) se poate manifesta cu durere inclusiv în aria splinei.
Diagnosticul afecțiunilor splinei
În funcție de cauza afecțiunii, medicul va poate recomanda efectuarea unor teste diagnostice. Acestea pot include:
- Examenul fizic: palparea abdomenului
- Analize de sânge: hemoleucogramă, imunglobuline, markeri virali, markeri ai inflamației (PCR, VSH)
- Ecografia: cea mai ușoară metodă de apreciere a unei splenomegalii
- Tomografia computerizată (CT): folosește radiație ionizantă și este rezervată cazurilor care necesită o evaluare mai extinsă
- Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN): metodă imagistică folosită doar în situații particulare
Ce pot să fac dacă cred că am o splină mărită?
Dacă este o situație de urgență precum în cazul rupturii de splină este necesară prezentarea imediată la serviciul de urgență.
Dacă crezi că ai o durere care este cauzată de o splină mărită îți poate fi de folos o consultație de medicină internă prin care se va stabilii diagnosticul posibil și investigațiile necesare. Fie că este vorba despre analize de laborator sau ecografie te vom ajuta să afli cauza problemei și vei primi un tratament adecvat acesteia.
Dr. Attila Tamas – Szora
Dr Attila Tamas-Szora / Medic Primar – experienţă profesională şi contribuţii ştiinţifice: Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca 2004-2010 A urmat cursurile Universităţii Clujene pe care le-a a absolvit în 2010. Înca din timpul facultăţii a manifestat o reală înclinaţie faţă de radiologie şi imagistică, realizându-şi lucrarea de licenţă în domeniul ultrasonografiei.