Centrul Sens Medica Cluj-Napoca

Program : Luni - Vineri: 08.00-20.00

  Telefon : 0771-123-321

medicina interna cluj

De ce mă doare splina?

Dacă simţi durere ACUM şi eşti din Cluj-Napoca, stabileşte o programare AICI:

Înainte de a descrie posibilele cauze de durere ale splinei, este necesară o scurtă introducere.

Ce este splina?

Splina este un organ  aproximativ de mărimea unui pumn, de culoare vișinie, situată în partea stangă, superioară a abdomenului, sub coaste. Ea este învelită de către o capsulă – țesut fibros fără elasticitate. Splina este acoperită parțial de către stomac astfel încât deține o poziție mai posterioară în abdomen.  Este parte a sistemului limfatic și deține o bogată vascularizație.  Dimensiunile sale normale sunt până la 13 cm la persoana adultă, iar la copii dimensiunile maxime acceptate cresc treptat pe măsură ce copilul crește.

Care este rolul splinei?

Splina este cel mai mare organ limfatic din corp și deține un rol important în relație cu hematiile cât și în cadrul sistemului imunitar.  Aceasta înlătură hematiile îmbătrânite, reciclează fierul și deține o rezervă de sânge care poate fi valorificată de organism în contextul șocului hemoragic (pierderea importantă de sânge). În procesul de degradare al hematiilor, hemoglobina conținută de acestea este degradată până la aminoacizi iar porțiunea hem este metabolizată în bilirubină care este îndepărtată apoi de ficat.

Splina sintetizează anticorpi și îndepărtează bacteriile și celulele sângelui care sunt acoperite de către aceștia.  Totodată până la un sfert dintre toate limfocitele corpului sunt stocate în splină și pot fi eliberate la nevoie (în cazul infecțiilor).  Splina este și locul unde o parte dintre celulele implicate în imunitate se maturizează  (limfocitele B și T). Prin intermediul acestora, splina deține un rol important în imunitate (mediata umoral și celular).

Cum se manifestă durerea de splină?

Durerea de splină poate fi resimțită cu intensitate diferită, de la o mica jenă la durere intensă, localizată în porțiunea superioară a abdomenului, spre stânga. Dacă durerea este severă sau dacă se agravează odată cu inspirul profund este necesar un consult medical de urgență.

Care este cea mai frecventă cauză a durerii  de splină?

Splenomegalia, sau creșterea în dimensiuni a splinei, poate avea cauze variate, care pot sau nu să provoace durere.  Uneori acesta se datorează accelerării activității splinei de înlăturare a hematiilor, situație denumită hipersplenism. Alte afecțiuni care determină splenomegalie pot fi:

 • Infecțiile virale (ex. mononucleoza)
 • Ciroza hepatică
 • Cancerele sângelui (ex. limfom, leucemie)
 • Infecțiile parazitice (ex. toxoplasmoza)
 • Infecțiile bacteriene (ex. endocardita)
 • Bolile inflamatorii precum sarcoidoza și artrita reumatoidă
 • Traumatismele abdomenului care pot determina ruptura splinei
 • Metastazele unui cancer la nivelul splinei
 • Chisturi sau abcese

Alte manifestări ale splenomegaliei

Uneori poate apărea o senzație prematură de sațietate pe parcursul meselor.  Alteori se resimte o jenă sau discomfort în zona splinei sau o durere care iradiază dinspre abdomen înspre umărul stâng.

Afecțiunile splinei mai pot fi asociate cu:

 • Scădere în greutate
 • Oboseală
 • Infecții repetate
 • Apariția ușoară a sângerărilor
 • Anemie
 • Icter (îngălbenirea pielii și a ochilor)

Situații de urgență

Nu amâna când simţi durere! Stabileşte cât de repede o PROGRAMARE.

Ruptura de splină este o urgență medicală majoră deoarece poate pune viața în pericol.  Când ruptura implică și capsula splenică, apare hemoragia internă, în interiorul abdomenului. În aceste cazuri durerea resimțită este puternică, localizată în zona splinei sau în umărul stâng iar starea generală se poate degrada rapid. Tensiunea arterială scade iar pulsul este accelerat.  Cel mai frecvent, ruptura este determinată de către un traumatism si se poate manifesta la momentul accidentului sau la un timp variabil după acesta.

Alte afecțiuni care pot determina o durere resimțită în zona splinei

Acestea sunt  afecțiunile organelor cu care splina se învecinează. Uneori o durere renală precum cea determinată de calculii (pietre) renali poate fi confundată cu o durere a splinei. Există de asemenea situații în care originea durerii este o inflamație a colonului. Alteori o afecțiune precum gastrita (inflamația peretelui stomacului) se poate manifesta cu durere inclusiv în aria splinei.

Diagnosticul afecțiunilor splinei

În funcție de cauza afecțiunii, medicul va poate recomanda efectuarea unor teste diagnostice.  Acestea pot include:

 • Examenul fizic: palparea abdomenului
 • Analize de sânge: hemoleucogramă, imunglobuline, markeri virali, markeri ai inflamației (PCR, VSH)
 • Ecografia: cea mai ușoară metodă de apreciere a unei splenomegalii
 • Tomografia computerizată (CT): folosește radiație ionizantă și este rezervată cazurilor care necesită o evaluare mai extinsă
 • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN): metodă imagistică folosită doar în situații particulare

Ce pot să fac dacă cred că am o splină mărită?

Dacă este o situație de urgență precum în cazul rupturii de splină este necesară prezentarea imediată la serviciul de urgență.

Dacă crezi că ai o durere care este cauzată de o splină mărită îți poate fi de folos o consultație de medicină internă prin care se va stabilii diagnosticul posibil și investigațiile necesare. Fie că este vorba despre analize de laborator sau ecografie te vom ajuta să afli cauza problemei și vei primi un tratament adecvat acesteia.

Dr Attila Tamas-Szora

Pentru un consult de specialitate, programați-vă folosind formularul de PROGRAMARE din meniul principal sau de pe link-ul de mai jos:

FORMULAR DE PROGRAMARE

 

 

 

6 Comments
 1. Răspunde
  Alex

  Buna ziua,
  Am un baiat de 8 ani si are o problema in timpul antrenamentelor la karate. La proba de rezistenta, dupa aproximativ 1minut, se plange de dureri in partea stanga.
  Eu cred ca ar fi splina. Dupa o perioada scurta de repaus, incepe iar alergatul. Tot dupa un minut se opreste.
  Imi puteti spune va rog, cum am putea proceda sa prevenim aparitia acestor dureri?
  Va multumesc!

  • Răspunde
   Sens Medica

   Buna ziua, va multumim pentru mesajul dvs. Posibil ca o dozare adecvata a efortului, cu cresterea progresiva in timp a rezistentei la efort sa fie utila. Doar in baza celor spuse de dvs. nu putem exclude insa o patologie a organelor abdominale. Un bun punct de plecare este efectuarea unei ecografii abdominale minutioase pentru a exclude alte posibile probleme. Daca doriti, dna dr Simona Tatar, medic pediatru, il va putea examina ecografic pe fiul dvs. Va dorim toate cele bune.

 2. Răspunde
  Tanu Florenyina

  Buna seara .Am facut ecografie si mi a iesit dimensiunea splinei de 11,2 cm. Mi s a apus ca este marită. Este adevarat,?

  • Răspunde
   Sens Medica

   Buna ziua, dimensiunea splinei depinde de axul in care a fost masurata si daca masuratoarea s-a facut la copil, adolescent sau adult. Daca aveti nelamuriri va recomandam sa discutati cu medicul examinator detaliile investigatiei dvs si eventualele analize suplimentare.

 3. Răspunde
  Mariana Vintila

  De vreo săptămână am o durere așa sub coastă partea stângă, am mai avut acum câteva luni dar mi-a trecut, eu am un colon iritabil, mă constip foarte des, trebuie să beau ceaiuri pentru digestie, chiar nu știu ce sa fac, mulțumesc anticipat

  • Răspunde
   Sens Medica

   Buna ziua. O durere așa cum o exprimați dvs. poate avea mai multe cauze. Printre cele mai frecvente se regăsesc nevralgia subcostală, o afectare a pancreasului, a splinei, a colonului sau chiar și a rinichiului. În acest context o ecografie abdominală poate fi un bun început al investigațiilor medicale, pentru care vă putem programa în cadrul Sens Medica dacă veți apela 0771 123 321 sau vă putem apela noi dacă ne veți transmite telefonul dvs. la office@sensmedica.ro. Desigur însă că dacă pe lângă această durere starea dvs. generala de sănătate s-a deteriorat trebuie să vă prezentați într-un serviciu de urgență.

   Sfaturile transmise prin intermediul site-ului nu sunt menite să înlocuiască un consult medical de specialitate. Acestea reprezintă recomandări de ordin general și nu au valoarea unui consult medical avizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROGRAMARE
; Call Now Button