Ecografia plămânilor la copii

Se poate efectua ecografie pentru diagnosticul bolilor pulmonare sau doar radiografie?

Răspunsul este pozitiv. Deşi, poate, pentru mulţi pare o „noutate”, metoda ecografică de explorare a plămânului este descrisă începând cu anul 1986. A fost din start scoasă din discuţie, întrucât ultrasunetele utilizate în examinarea ecografică nu „trec” prin aer, deci nu pot oferi o imagine ecografică a plămânului, un organ „plin cu aer”.

În schimb, atunci când plămânul este bolnav, în pediatrie fiind de cele mai multe ori vorba de o pneumonie, acest aer este înlocuit cu „lichid”, ca o consecinţă a infecţiei. Această zonă afectată se poate observa la examinarea ecografică.

Astfel, nu putem spune că explorăm plămânul (el nu este vizibil), ci doar putem exclude o pneumonie sau în cazul nefericit în care aceasta există, putem să descriem aspectul şi întinderea zonei afectate, acest lucru fiind foarte util şi în monitorizare.

În afară de explorarea şi descrierea zonei afectate, ecografic se poate observa şi dacă există lichid la nivel pleural (foiţa care înveleşte plămânul); acest lucru se asociază uneori cu infecţia şi este foarte important, întrucât reprezintă un factor de gravitate.

Ea nu înlocuieşte examinarea radiologică (radiografia), aceasta îşi păstrează indicaţiile în situaţii particulare. Ecografia este însă o metodă neiradiantă, noninvazivă, de mare acurateţe (este dovedită în studii ştiinţifice, care au comparat această metodă cu radiografia toracică sau cu tomografia computerizată). De asemenea, poate fi repetată de câte ori este nevoie, fără a exista riscul de iradiere.

Ea se poate efectua la orice vârstă. Inclusiv la nou-născuţi s-a dovedit a fi foarte utilă în evaluarea bebeluşilor născuţi prematur, care au probleme respiratorii sau alte boli pulmonare.

Când este indicată ecografia pulmonară?

Deşi există modificări ecografice sugestive şi în alte boli pulmonare sau bronşice în pediatrie (ex. bronşiolita, astmul bronşic), ecografia pulmonară în pediatrie este indicată în principiu atunci când medicul suspicionează o pneumonie (infecţie la nivelul plămânului) – pacientul are febră peste 38oC, peste 3 zile, asociază tuse şi modificări la ascultaţia plămânului cu stetoscopul.

Nu sunt necesare toate aceste asocieri, uneori copilul are doar tuse, sau doar febră, iar alteori nu există modificări stetascustice (la ascultația cu stetoscopul).

Ori de câte ori însă se ridică suspiciunea unei pneumonii, ecografia toracică este examinarea de elecţie în pediatrie. Examinarea ecografică poate influenţa obiectiv şi decizia medicului de a asocia tratament antibiotic la un pacient cu astfel de simptome, în practică fiind greu de luat uneori decizia, doar pe baza simptomelor clinice, mai ales când ele nu sunt tipice.

Cum se efectuează ecografia toracică?

Pasul 1. În prima instanță medicul va discuta cu dvs. despre problemele copilului.

Pasul 2. Apoi veți fi invitată să întindeți bebelușul/copilul pe un pat, dezbrăcat până la brâu.

Iniţial este examinat în această poziţie, întins pe spate.

Medicul va aplica un gel încălzit la nivelul toracelui. Aparatul de ecografie Logiq E9 deține un sistem integrat de încălzire controlată a gelului. Încălzim gelul deoarece bebelușii și copiii mici au tendința de a deveni agitați atunci când vin în contact cu un corp rece, iar examinarea va fi îngreunată.

Pasul 3.  După această etapă, trebuie examinată partea posterioară a toracelui. În funcţie de cât de mic, agitat sau supărat este copilul, îl vom examina în poziţie şezândă, cu spatele la medic sau în braţele părintelui, având grijă să fie liberă zona toracelui pentru examinare.

Pasul 4. La finalul examinării medicul vă va redacta rezultatul și vă va confirma prezența sau absența modificărilor pulmonare. În cazul în care se confirmă diagnosticul de pneumonie, medicul pediatru va trebui să vă prescrie un tratament și să urmărească evoluția copilului. Dacă este nevoie, ecografia se poate repeta, pentru a urmări şi din punct de vedere ecografic răspunsul la tratament sau apariția posibilelor complicaţii.