Factorii de risc ai cancerului de sân

De-a lungul timpului, cercetările medicale au demonstrat faptul că unii factori îți cresc riscul de a dezvolta un cancer mamar. Aceștia sunt denumiți ,,factori de risc’’. Datorită faptului că fiecare persoană este diferită, acești factori nu afectează în egală măsură pe toată lumea. Spre exemplu o persoană care prezintă factori de risc poate să nu fie afectată, pe când o alta care prezintă doar câțiva ar putea fi diagnosticată cu cancer mamar.

Dacă vrei să știi exact care este riscul tău pentru a dezvolta cancer mamar, poți accesa acest Calculator al Riscului care te va ajuta să înțelegi care este riscul tău de a dezvolta cancer mamar în comparație cu alte femei de vârstă similară.

Care sunt principalii factori de risc în cancerul de sân?

Acești factori sunt cei pe care nu îi putem controla:

  • Sexul feminin: Este factorul de risc cel mai important. Cancerul mamar este cel mai frecvent cancer la femeile din România, incidența sa raportată la o populație de 10.000 de femei fiind de 66,2 (conform OMS )
  • Vârsta: Riscul cancerului mamar crește pe măsură ce înaintezi în vârstă. Cu toate că cancerul poate apărea și la femeile tinere, majoritatea cazurilor sunt diagnosticate după menopauză. Aproximativ 3 din 4 cazuri apar la femeile peste 50 de ani.
  • Istoricul familial de cancer mamar: Poate vei fi surprinsă să afli că 90-95% dintre cancerele mamare nu au nimic de-a face cu istoricul familial. Cu toate acestea, riscul tău va fi mai mare dacă ai în familie o rudă sau mai multe de gradul întâi sau al doilea cu cancer mamar.
  • Moștenirea unei gene anormale: Între 5% și 10% dintre cancerele mamare apar la femeile în a căror familie s-a transmis de-a lungul generațiilor o genă defectuoasă (mutantă). Mutațiile genelor BRCA1 şi BRCA2 sunt cunoscute ca fiind asociate cu forma ereditară a cancerului mamar. Femeile care dețin aceste mutații pot avea un risc crescut şi pentru cancerul ovarian.

Dacă ai un istoric de cancer mamar în familie (două sau mai multe rude de gradul I sau II din partea tatălui sau mamei), există o șansă importantă ca familia ta să fie purtătoarea unei mutații genetice. În afara mutațiilor genelor BRCA există probabil și alte mutații genetice care nu au fost identificate încă dar care ți-ar putea crește riscul.

Dacă ești îngrijorată de riscul crescut din familia ta, poți discuta cu specialiștii noștri sau cu Medicul de Familie. Mutațiile BRCA 1 și 2 pot fi testate dintr-o probă de sânge.

Alți factori de risc pentru cancerul mamar

Sunt cunoscute și alte elemente care pot crește riscul cancerului de sân. Vestea bună este că poți influența acești factori de risc prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

  • Supraponderea și obezitatea: După menopauză femeile supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a fi diagnosticate cu cancer de sân decât cele care își mențin greutatea normală. Totodată supraponderea crește riscul recurenței (reapariției) cancerului mamar la persoanele care au suferit de această boală.
  • Consumul de alcool și fumatul: Mecanismele prin care consumul de alcool crește riscul sunt relativ complexe. Una dintre căi este reprezentată de alterarea ADN-ului celular. Cu toate că nu s-a demostrat o legătură clară între fumat și cancerul mamar, au fost identificate diferite toxine din țigarete în celulele mamare maligne.
  • Istoricul personal de cancer mamar: Femeile diagnosticate cu cancer mamar invaziv dețin un risc mai mare de a dezvolta un cancer în sânul neafectat.
  • Contraceptivele orale: Câteva studii au demostrat faptul că acestea cresc riscul de cancer mamar, însă riscul scade progresiv după ce tratamentul este oprit.
  • Terapia de substituție hormonală: Studiile au demostrat că femeile care urmează sau au urmat această terapie au un risc mai mare. Riscul scade însă progresiv după oprirea tratamentului.
  • Sarcina: Femeile care nu au dat naștere unui copil sau cele care au avut primul copil după vârsta de 30 de ani prezință un risc crescut pentru cancer față de cele care născut un copil înainte de 30 de ani.

Dacă crezi că riscul tău de a dezvolta cancer mamar este crescut, sau dacă ai un motiv de îngrijorare referitor la sănătatea sânilor tăi vino la un consult. 

Doctor Attila Tamas-Szora

Radiologie și Imagistică Medicală

Doctor Teodora Dreve

Radiologie și Imagistică Medicală