Totul despre puncția mamară ghidată ecografic

Ce este punctia mamara sub ghidaj ecografic?

Puncția mamară sub ghidaj ecografic este o metodă minim invazivă prin care se recoltează fragmente de țesut de la nivelul unei leziuni/nodul mamar, pentru a confirma sau a infirma suspiciunea de cancer. Leziunea de la nivelul sânului este depistată cu ajutorul unui ecograf,  apoi se introduce un ac special de puncție, a cărui progresie prin țesuturi este urmarită în timp real cu ajutorul ecografului.  În momentul în care acul de puncție ajunge la leziune/nodul  medicul declanșează procesul de recoltare al țesutului care durează o fracțiune de secundă. Operațiunea se repetă de cel puțin 3 ori pentru a se obține 3 fragmente separate de țesut.

Indicatiile procedurii de punctie mamara

Puncția mamară este indicată în cazul unei leziuni mamare solide, fiind singura care, datorită analizei morfopatologice ulterioare sub microscop a țesutului, poate stabili natura benignă (necanceroasă) sau malignă (de cancer) a acesteia. Este singura procedură prin care putem diferenția cu certitudine leziunile benigne de cele maligne, obținând astfel un diagnostic precis. Medicul vă poate recomanda o puncție biopsie mamară în următoarele situații:

 • la palparea sânului se descoperă un nodul sau o îngroșare suspectă
 • în urma unei mamografii sau ecografii mamare se constată o formațiune suspectă la nivelul sânului

Cum se efectueaza punctia mamara?

Puncția mamară este efectuată de un medic radiolog, în condiții sterile, pentru a preveni infecția. Medicul va curăța pielea sânului cu Betadină (soluție de Iod) sau alte soluții similare acesteia.  Manopera se realizează sub anestezie locală pentru a diminua, până la a anihila, durerea. Anestezia locală (a pielii) se efectuează cu Xilină. Aceasta este un anestezic local comun, cu care probabil v-ați întâlnit deja în cadrul vizitelor la stomatolog. Pentru anestezie se efectuează o injecție cu un ac foarte fin (de dimensiunea unui ac de gămălie)

Inainte de a efectua punctia-biopsia anuntati medicul daca:

 • sunteți alergică (în special dacă ați fost alergică la anestezia stomatologică)
 • ați utilizat aspirină în ultimele 7 zile sau urmați tratament cu anticoagulante (medicamente care ,,subțiază sângele’’)

Toată procedura durează aproximativ 30 de minute.

Pașii unei puncții – biopsii mamare sub ghidaj ecografic:

 • Pasul 1: se localizează leziunea mamară cu ajutorul aparatului de ecografie.
 • Pasul 2: Se realizează o anestezie locală cu Xilina 1%, pentru a diminua durerea.
 • Pasul 3: Se face o mică incizie (o tăietură de aprox 1 cm lungime si 0,5 cm profunzime) cu o lama de bisturiu la nivelul pielii.
 • Pasul 4: Prin incizie se introduce acul de biopsie (de aprox 2 mm grosime), care va recolta un fragment de la nivelul leziunii. Acest pas este urmărit tot timpul cu ajutorul ecografului, astfel încât acul să străbată țesuturile fără să ajungă în vecinătatea plămânului sau a altor zone riscante. Se scoate apoi acul de la nivelul inciziei, se preia din interiorul acestuia fragmentul de țesut iar ulterior aceasta procedură se repetă de cel puțin 2 ori pentru a se recolta suficient țesut.

Faptul că în fiecare moment, medicul are control asupra procedurii, vizualizând în permanență pe ecranul ecografului poziția acului și poziția leziunii, determină siguranța crescută a manoperei, riscurile acesteia fiind minime.

 • Pasul 5: Țesutul prelevat se introduce într-un lichid (formol) și se trimite apoi la laboratorul de anatomie patologică pentru a fi analizat.
 • Pasul 6: Se pansează locul puncției cu comprese sterile.

După terminarea procedurii, veți râmâne sub supraveghere până când medicul este convins de lipsa pericolelor pentru dvs.  În general supravegherea nu durează mai mult de o oră. Puteți apoi să mergeți acasă și să vă continuați activitățile zilnice. Se recomandă să nu depuneți efort în ziua respectivă. Totodată  este util să țineți o pungă cu gheață pe locul puncției (înfășurată într-un prosop curat sau alt material textil). 

Avantajele punctiei mamare

 • Puncția nu este o manevră dureroasă, singurul discomfort fiind doar înțepătura și senzația de căldură locală din momentul anesteziei locale. Aceste sunt diminuate întrucât folosim ace extrem de subțiri, a caror grosime de aproximativ 3 ori mai mica decat a unui milimetru (0,3mm).
 • Fiind o metodă ghidată ecografic, medicul examinator vizualizează în permanență acul de puncție.
 • Siguranța abordării leziunii: nu sunt afectate structuri importante precum coastele, plămânii sau vasele mari de sânge
 • Siguranța extragerii de țesut din fomațiunea de interes
 • Risc minim de diseminare a celulelor pe traiectul acului (1).

Riscurile puncției mamare

 • Discomfort la nivelul sânului (similar senzației de după o lovitură la sân, dispare în a 2-a sau a 3-a zi)
 • Vânătăi sau umflături la nivelul sânului (se vor retrage în aproximativ 1-2 săptămâni). Nu sunt vizibile de către ceilalți.
 • Hemoragii la nivelul locului de puncție (necesită aplicarea unei presiuni cu mâna asupra compresei aplicate). Dispar în general în câteva minute.
 • Infecția la locul biopsiei. Necesită tratament antibiotic.

Pentru a reduce discomfortul, după puncție, la recomandarea medicului veți putea lua un calmant pentru durere,  sau veți puteți aplica local o punga cu gheață.

Dacă în urma puncției mamare apare febra, locul de puncție devine cald și roșu sau dacă aveți scurgeri anormale în locul de puncție, vă rugăm contactați cât mai repede medicul, pentru că acestea pot fi simptomele și semnele unei infecții.

Pentru orice alte nelămuriri sau întrebări suplimentare, adresați-vă medicului înainte de a efectua puncția biopsie mamamă.

Doctor Attila Tamas-Szora

Radiologie și Imagistică Medicală

Doctor Teodora Dreve

Radiologie și Imagistică Medicală